Näin onnistut asunnon ostossa
Oletko suuntaamassa asuntokaupoille? Asunnon osto on jännittävä askel, joka aloittaa uuden kappaleen elämässä. Oman kodin ostaminen on suuri investointi, joten ennen kuin suuntaat asuntonäytöille, on hyvä valmistautua ja perehtyä asunnon ostoon.
Tässä blogissa jaan omat vinkkini siitä, mitä kannattaa huomioida asunnon ostossa.
Näin onnistut asuntokaupoilla
Vinkit asuntonäyttöön, tarjouksen tekemiseen ja neuvotteluihin.
Rahoitus avainasemassa
Ennen kuin suuntaat asuntonäytöille, selvitä rahoituspuoli. Ota pankkiin yhteyttä ja juttele heidän kanssaan säästöistäsi, maksukyvystäsi ja budjetistasi asunnon ostoon, ennen kuin lähdet haaveilemaan asunnoista.
Asuntokaupoilla tunne on aina läsnä. Haaveilun tuloksena voi olla pettymys jos ihastutkin asuntoon joka ei mahdu budjettiisi, mikäli suuntaat asuntomarkkinoille ennen kuin rahoitus on selvillä. Kun realistinen budjetti on selvillä, voi asuntomarkkinaa ja eri mahdollisuuksia tutkia tarkemmin.
Asuntonäytön aika
Kun budjetti on selvillä ja kiinnostava kohde on kiikareissa, on aika suunnata näytöille.
Kannattaa tutustua taloyhtiöön hyvin ennen näyttöä, jotta tiedät yhtiön maksukyvyn ja tulevien remonttien tilanteen.
Asunnossa huomioi kunto, pohjaratkaisu ja mahdolliset remonttitarpeet. Huoneiston pintoja voi päivittää, mutta yhtiön mahdolliset korjaustarpeet tulevaisuudessa voivat vaikuttaa asumiskustannuksiin merkittävästi.
Yhtiön tilanne selviää dokumenteista, jotka saat asunnon välittäjältä.
Älä myöskään epäröi kysyä, jos mieleesi jää jotain kysymyksiä asunnosta, yhtiöstä tai alueesta.
Tee realistinen tarjous
Kun löydät sinulle mieleisen asunnon, on aika tehdä tarjous.
Kannattaa aina tehdä järkevä tarjous asunnosta. Lähtökohtaisesti kiinteistövälittäjä on jo hinnoitellut kohteen oikein nettiin, nykymarkkinan tilanteen mukaan ja usein hinnoissa ei ole 10–15 % neuvotteluvaraa. Liian alhainen tarjous voi tyssätä neuvottelut alkuunsa, mutta järkevän tarjouksen kanssa pääsee monesti kaupoille asti.
Itse suosittelen aina tekemään tarjouksen asunnosta, jos itse tykkäät siitä. Jos pidät asunnosta, on suuri mahdollisuus, että joku muukin pitää siitä ja tekee tarjouksen. Tästä syntyy helposti kilpailutilanne ja asunto voi päätyäkin toiselle ostajalle.
Muista myös ottaa huomioon varainsiirtovero ja muut mahdolliset kaupan kulut.
Varaudu neuvottelemaan hinnasta ja ehdoista. Pidä budjettisi mielessä äläkä ylitä sitä.
Onnistu tarjousneuvotteluissa
Tarjousneuvottelut ovat ratkaisevin vaihe asunnon ostossa. Neuvotteluissa kannattaa olla valmis joustamaan, jotta yhteinen sävel löytyy ja päästään kaupoille. Muista kuitenkin pysyä rauhallisena ja harkita vastatarjouksia sekä niiden ehtoja tarkkaan.
Kiinteistönvälittäjän kanssa neuvottelut menevät parhain tuloksin maaliin. Välittäjä auttaa sinua neuvotteluissa ja tarjouksen laatimisessa. Kokemus ja tieto tulee hyödylliseksi erityisesti tiukoissa neuvottelutilanteissa.
Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla pääset parhaaseen lopputulokseen tilanteessa kuin tilanteessa.